Jag saknar min pappa

Jag saknar min pappa.
Det är…snart fjorton år sedan han dog.

Den första tiden saknade jag honom som pappa. Jag var vuxen men såg oss ändå nästan uteslutande som far och son. Hans stjärna hade kanske dalat en aning, och ljuset var i vissa stunder inte så starkt som det en gång varit, men han var väldigt mycket min far, och jag var väldigt mycket hans son.
När jag själv fick en son saknade jag min pappa på helt nya sätt. Jag visste plötsligt en massa saker som jag skulle velat tala med min pappa om.

Och tiden går, och hela tiden kommer livet med nya utmaningar, sorger och lyckor att ta sig an. Och jag önskar att jag hade min pappa där på ön för att… För att stämma av livet. Lägga till i hamn då och då.

Jag undrar hur hans kärlek artade sig.
Jag vet att han alltid älskade mig. Han sade det nog aldrig, men jag vet. Han fick mig att känna det.
Men hur älskade han? Eller… Hur kände han? När åren gick? När småbarnsåren med lek och leksaker och ett barns stora förundran och beundran av sina föräldrar liksom ersattes av världen utanför; vänner, intressen, skola och allt som kommer i ens väg när man växer upp och sakta men säkert inte längre behöver sina föräldrar. Som man tror.

Hur mycket kraft måste man uppbåda för att inte tvinga sig nära, när den man älskar lär sig att stå, gå och springa på sina egna ben?
Hoppas man att barnet en dag kommer tillbaka? Hoppas man på att en dag få känna sig behövd igen?

Min pappa levde sitt liv, formade sina dagar som han ville ha dem. Jag tyckte han gick i cirklar, eller satt stilla, snarare. Och visst fanns han där. Bara inte så mycket som jag tror att jag vill finnas för min son. Men vad vet jag? Jag är inte där än. Jag har långt kvar.

Min pappa gjorde många fel. Med mig och med mina syskon. Jag lever med minnena av de fel och orätter han gjorde mig. Men de är små händelser i en annars strid ström av kärleksfulla händelser och varm närvaro.

Och jag saknar den närvaron. Jag saknar hans röst.

Jag saknar honom.
Jag saknar min pappa.

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s