Se var du sätter dina fötter

Jag har tänkt lite. Helt ovetenskapligt, och efter min förmåga har jag kommit fram till något. Det låter subjektivt och kanske naivt, jag vet. Läs gärna slutklämmen, så kanske du kan läsa allt sedan?

Mina funderingar började när jag såg en diskussion på nätet där hockeylaget Frölunda blev kritiserade för sitt användande av ”Indians” som smeknamn. Jag tänker inte här gå in på ämnet kulturell appropriering (vilket ungefär betyder att en person eller en grupp lånar eller imiterar delar av en annan kultur, och i vilken en del av problematiken ligger i att kulturen de lånar från ofta blivit förtryckt på olika sätt under lång tid), utan istället beskriva mina tankegångar vidare.

Jag funderar först över andra idrottslags smeknamn. Norrköping Panthers, till exempel. De spelar amerikansk fotboll med utgångspunkt i Norrköping, som mig veterligen inte huserar några pantrar (Kolmården känns för långsökt). Det finns fler exempel, mer eller mindre aktuella, som Brynäs Lions, etc.
Skillnaden i dessa fall är för mig uppenbar. Det är ju djur! De tar aldrig illa upp av att någon snackar skit om dem. Eller, om vi ska hålla oss till god ton, djur blir inte kränkta av att människor imiterar dem, lånar attribut från dem eller på andra sätt applicerar något slags förknippad symbolik på sig själva. Kort sagt, det finns inga djur som blir ledsna av att en grupp människor kallar sig för pantrar. Eller lejon.

Då kommer invändningen, som jag, eftersom detta är monologer, ger mig själv: ”Kanske borde människor också chilla lite och inte bli kränkta så lätt…?!”
Det är ett ganska vanligt uttalande. Se till argumenten för varför chokladbollar ska kallas för negerbollar, till exempel. ”Varför tar de illa upp? Jag pratar ju om en kaka, jag säger inte att svarta människor är mindre värda på något sätt.”

Men faktum kvarstår. Människor blir kränkta. Och eftersom just ordet ”kränkt” har blivit ett modeord som avfärdas som något slags trenduttryck, låt oss uttrycka det på att annat sätt, lite enklare. Människor blir ledsna.
Så enkelt är det.
Och härifrån kan vi diskutera lite åt alla möjliga håll, beroende på vilka principer och värderingar vi har, eller vilka erfarenheter vi bär på. Men vi kan faktiskt inte ta ifrån de människor som blir just ledsna deras känslor. Vad vi än tycker om rimligheten i att de blir ledsna av något vi gör eller säger, med eller utan uppsåt.

Så vad är lättast att göra för att komma tillrätta med problemet?
Om vi inte kan få folk att inte bli ledsna av saker vi gör eller säger… Så kanske… Så kanske vi kan göra eller säga saker på ett annat sätt?

Om någon dig närstående, någon du tycker om, överraskar dig med middag en dag, och du upptäcker att maten personen i fråga lagat inte riktigt smakar som den i ditt tycke skulle kunna göra, eller till och med borde… Hur skulle du då, om alls, berätta detta? Jag ger dig två alternativ.
– Det här smakar verkligen skit. Bli inte ledsen, jag är bara ärlig, jag måste få säga vad jag tycker, och den här så kallade maten är verkligen skitäcklig. Usch.
– Du… Jag vet att du verkligen ansträngt dig för min skull, och jag tycker så mycket om dig för det, men… Jag är ledsen, jag kan inte äta upp.

Så, min slutsats måste bli:

Det är lättare att undvika att trampa någon på tårna, än att inte få ont när någon trampar en på tårna.

Med det sagt är det också lättare att inte bli så ledsen när man ändå blir trampad på tårna, om man vet att den som trampade oftast försöker att inte trampa någon på tårna.

 

PS.

Jag har trampat på mången tå i mina dagar, och kommer helt säkert att trampa på fler, både medvetet och omedvetet. Jag tror inte jag är ensam om detta. Om jag kan förlåtas för detta, och i min tur förlåta dem som trampar mig på tårna, lovar jag att då och då göra små bokslut med mig själv och se över om något i min person behöver revideras. Hittills har det alltid gjort det.

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s