30 dagar, 30 låtar

Den här ”utmaningen” gjorde jag för ett och ett halvt år sedan. Jag skrev då att jag älskar listor, och eftersom det gäller ännu kunde jag inte låta bli att göra den igen. Som en kom-igång-aktivitet.
Med facit i hand blev denna listan (också) tämligen ocreddig. Det är inte mycket indie eller metal, direkt. Jag blir nog aldrig riktigt cool…

Dag 1 – din favoritlåt
Som jag skrev redan då, jag kan aldrig välja en favoritlåt. Det får bli några exempel på vad jag helst lyssnar på just nu.
Ett av årets stora fynd för min del är Dan Shears. Hela hans skiva The Eternal Mystery of the Human Heart är fantastisk, i sin enkla, smutsiga och slitna engelska zigenarromantiska stämning. Jag låter spåret Lily representera honom och skivan.
En annan av mina favoriter just nu är ett gammalt spår, Suedes The 2 Of Us.

Dag 2 – din hatlåt
Förra gången skrev jag om Håkan Hellström. Han är fortfarande omöjlig att lyssna på, och det gäller tyvärr även Laleh. Hennes Bostadsansökan gör mig förbannad.

Dag 3 – en låt som gör dig glad
Ingen låt gör mig glad. Är jag nere eller ledsen vill jag ha låga och ledsna låtar, eller tunga och arga. Får jag i ett sånt läge höra en “glad” låt blir jag bara anti. Nåja, jag ska inte krångla för mycket.
Jag svarar The B-52’s med Love Shack. Av någon anledning hade jag för övrigt en hangup på Kate Pierson, den rödhåriga tjejen i bandet
Och kanske Sash! med Ecuador

Dag 4 – en låt som gör dig ledsen
Det finns några låtar som kan hjälpa mig att försätta mig i ett tillstånd av saknad, sorg, längtan, eller som här, dåligt samvete och medkänsla: Den stora dagen, här med Vikingarna. Säg inte att ni inte känner något.
Ja, den var med på förra listan också, men den ska vara med.

Dag 5 – en låt som påminner dig om någon
Vid denna punkten skulle jag kunna dröja hur länge som helst, men…
Just denna låten delar jag på något konstigt sätt med min väninna Lisa. En skuttig låt som bryter en massa creddiga “regler” och förväntningar. Lena – Satellite.

Dag 6 – en låt som påminner dig om ett ställe
Det står inget om att det måste vara en verklig plats, därför väljer jag en balsal full av dansande döda, i ett 1800-talshus någonstans i USA, i det Poe- och Lovecraft-inspirerade skräckäventyrsspelet Alone In The Dark från 1992.
Saint-Saëns – Dance Macabre

Dag 7 – en låt som påminner dig om ett speciellt tillfälle
Min före detta maka kommer från Borås, en oerhört tråkig stad som är oerhört rolig att driva med, vilket många också gjort. Några som gjort det med viss framgång är Galenskaparna & After Shave, och några som tycker det är fantastiskt roligt är mina två bröder. Med brudens ursprung som förevändning spelade de därför just Borås, Borås på repeat på vår bröllopsfest, hela natten, och sjöng med varje gång. Högst.

Dag 8 – en låt som du kan hela texten till
Som jag skrev sist, det är väldigt många, i och med att jag spelar och sjunger själv. Den här gången tar vi två sköna klassiker.
Alphavilles underbara synthpop i A Victory Of Love (ja, den var med på förra listan också, men då som representant för en favoritplatta) och The Russian And Molokov från musikalen Chess.

Dag 9 – en låt du kan dansa till
Det är ett jävla tjat om dans hela tiden! Skittråkigt. Den enda person jag dansar med är min son. Ibland valsar vi omkring till Waltz No. 2 av Shostakovich, känd från bl.a. Eyes Wide Shut, men också från reklamfilmen för Skandiabanken med den brattiga skitungen…

Dag 10 – en låt som får dig att somna
Förra gången valde jag en låt av Caroline Lavelle, och det gör jag faktiskt nu också, en annan från samma album: Moorlough Shore.
Skulle ni inte somna av den får ni två förslag till.
Any Other Name från filmen American Beauty.
Yanni med One Man’s Dream.

Dag 11 – en låt av ditt favoritband
Eftersom Pink Floyd numera finns på Spotify får det bli en låt från The Wall – Is There Anybody Out There. Enda felet med denna låt är att den är så kort…

Dag 12 – en låt av ett band du hatar
Ni vet att Nanne Grönvall gjort ett helt album där hon slaktar kända låtar, va? Ni kan välja vilken “tolkning” som helst från albumet – det är fruktansvärt pinsamt – men jag har valt ut två bajspluttar åt er här: Should I Stay Or Should I Go och Thunderstruck. Hehe… Hehehe… Heeheehaahahehe… Ha.
Jag försöker vara mindre elak nu för tiden, så jag tänker inte förklara varför jag avskyr Nanne av hela mitt stora, varma hjärta. Men… Jag tror hon och Lotta Engberg väntar i helvetet…
Förresten, ni förstår att jag lyssnar igenom låtarna på listan när jag skriver, va? Fy fan.

Dag 13 – en låt som är guilty pleasure
Mer guilty pleasures åt folket!! Jag älskar mina guilty pleasures! Och jag har massor! Ballader, schlagers och obskyra covers brukar vara främst i kön när det är läge.
Vi kör en liten lista:
– Shirley Clamp – Min kärlek (Ja!)
– Kenny Hess – Lady (Smäktande känslosam som bara en countryballad kan vara.)
– Rhema Marvanne – Hallelujah (8 år gammal när hon spelade in denna…)
– Scala & Kolacny Brothers – Creep (Stämmorna. Jodå.)
– Sofia Källgren – Handen på hjärtat (Nu dansar vi. Skit i vad jag skrev förut.)
– Haakon Pedersen & Elisabeth Berg – Nattens drottning (Det var bättre förr!)
– Arash – Arash (Jag har ingen förklaring. Ingen ursäkt.)

Åh, det var en rolig punkt!

Dag 14 – en låt som ingen tror att du skulle älska
Om jag får säga det själv är jag en musikaliskt sett mångsidig man. Någon kanske skulle välja att kalla min musiksmak “spretande”, jag säger själv “bred”. Det är sällan någon hinner gå riktigt på djupet tillsammans med någon annan vad gäller musik, och därför har nog många en uppfattning om mig baserat på några få nedslag, vilket innebär att det gissningsvis finns många låtar folk tror jag inte skulle tycka om.
Det blir en lista här också:
– Ludacris – Get Back (Get back, motherfucker, you don’t know me like that!!)
– Gorillaz – Clint Eastwood (Gryyymt tung köra-bil-låt!)
– Manu Chao – Me Gustas Tu (Ja? Visst? Visst?!)
– Christer Sjögren – En valsmelodi (Många har misslyckats kapitalt med den här.)
– Elisa – Hallelujah (Det är ett jävla tjat om “rätt” version. Credd-töntar.)
– Lill Lindfors & Nils Landgren – Den blomstertid nu kommer (Gospel, typ. I bilen. Ja.)

Dag 15 – en låt som beskriver dig
Det är, som jag skrev förra gången, svårt att claima en låt som beskrivande just mig, men precis som då finner jag en identitet som far (och som son, i minnen av min barndom) i denna låten, ursprungligen av Robert Broberg – Spring inte så fort, pappa. Här i en provisorisk version av en ännu okänd trubadur. Typ.
En låt jag i alla tider älskat, men som kanske inte just beskriver något är Bachs Toccata & Fuga. Fantastisk.

Dag 16 – en låt som du brukade älska men nu hatar
Låtar jag gillar gillar jag. Nej, jag kan inte komma på någon låt jag hatar som jag tidigare älskat.

Dag 17 – en låt som du ofta hör på radio
Jag kan inte komma på när jag sist lyssnade på radio… Jag måste varit någonstans där de hade radion på. Bilprovningen? Frisören? Tandläkaren? Nej! Jag lyssnade på radio i mina hörselskydd när jag körde minigrävmaskin för några veckor sedan! Det enda jag minns att jag då hörde var Loreens “senaste låt”. Jag svarar den. We Got The Power.

När jag var yngre gick en sommarmorgonföljetong i radio. Jag minns inte vad den handlade om, men jag minns att jag spelade in ledmotivet på kassettband. Det var Vangelis med L’Enfant.

Dag 18 – en låt som du önskar att du fick höra på radio
Jag förstår inte syftet med radio, riktigt… Men bara för att slippa radiopratare, skvalmusik och reklam, varför inte The Messiah Will Come Again med Gary Moore? Lite elgitarronani har väl ingen dött av?

Dag 19 – en låt från din favoritplatta
Många skivor passerade mitt pojkrum och slets ut. Jag väljer två från synthen, två klassiker:
– Yazoo, You and me both – Happy People
– Depeche Mode, Violator – Waiting for the night

Dag 20 – en låt du lyssnar på när du är arg
När jag är arg eller känner mig lite “mörkt kraftfull”…
Eurythmics gamla Sweet Dreams med Emily Browning eller Marilyn Manson.
Eller Covenant med sin Stalker…? En underbar köra-fort-låt, för övrigt…

Dag 21 – en låt du lyssnar på när du är lycklig
Tja… Vad som helst. Häromdagen snubblade jag på den här gamla godingen, så jag svarar den: Darude – Sandstorm.

Dag 22 – en låt du lyssnar på när du är ledsen
För tonen i låten, för harmonierna, för den ensamma känslan, för minnena kring den… Pet Shop Boys Jealousy. En försmådd tonåring blickar ut mot regnet medan hans flickvän – om hon nu ännu är det – jobbar som au pair i London i ett halvår (en evighet när man är 18 år och trånar).

Dag 23 – en låt du vill ha på ditt bröllop
Nu vet jag inte om det någonsin blir aktuellt med ett bröllop för min del, och blir det det kommer nog inramningen inte vara spelmanslag i landskapsdräkter i Dalarna, men… Seriös eller inte. Trollens brudmarsch är vacker. Benny Andersson ligger bakom den.
(Förra listan hade också en Dalarna-fiol-Benny-Andersson-låt på denna punkten. Kanske när jag en knätofsivrare inom mig.)

Dag 24 – en låt du vill ha på din begravning
Det finns åtskilliga vackra visor och sånger att lämna nära och kära med, men just nu skulle jag nog önska Dan Anderssons En spelmans jordafärd, här framförd av Dan Viktor.

Dag 25 – en låt som får dig att skratta
Robert Broberg tillhör kanske en mindre creddig del av Sveriges musikarv, men jag tycker han gjort mycket bra, och den här får mig alltid glad och skrattmedryckt: Lyckan tänder en i sänder. Börja lyssna vid 0:50… 

Dag 26 – en låt du kan spela på instrument
De flesta. Hur ska jag kunna välja en? Nä.

Dag 27 – en låt du skulle vilja kunna spela på instrument
Jag skulle vilja kunna spela gitarr bättre än jag kan idag. Och inte för att den här är så svår, men jag skulle då välja den här just nu, Peter Gabriels gamla Don’t Give Up, fast i Willie Nelsons tappning.
Ska jag hålla mig till sång skulle jag gärna låta bra när jag gör Håll mitt hjärta, eller ännu hellre Je crois entendre encore.

Dag 28 – en låt som får dig att känna dig skyldig
Förutom den jag nämnde sist och den här gången på dag 4, ingen. Sorry. Jag är inte så mycket för att känna mig skyldig.

Dag 29 – en låt från din barndom
Jag var fyra år när Kate Bush gjorde Wuthering Heights 1978. Jag tror jag önskade att Kate skulle vara min mamma. Sedan blev jag äldre och önskade något helt annat.
Jag var nio år när The Assembly gjorde Never Never 1983. Lite daterad, kanske, men ändå lite skönt vemod i synthkläder.

Dag 30 – din favoritlåt från den här tiden förra året
Hur ska jag kunna minnas det? Nåja, jag drar till med några gissningar.
– Dead By April – Losing You
– Hayley Westenra – She moves through the fair
– Celtic Woman – The Voice
– Lana Del Rey – Off to the races
– Gotye – Somebody that I used to know (SOMEBODY!!)

Så. Varje gång jag går igenom resultatet av listor av den här typen tänker jag att det nog är av ringa intresse för andra människor, att det är själva skapandet av listan, minnena kring låtarna och det tankearbete som pågår under letandet som är det roliga, för mig. Och då må det vara så.

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s