30 dagar – 30 låtar

Detta är kanske inte tänkt som en egoblogg i första hand, men eftersom jag älskar listor kunde jag inte låta bli. Särskilt när det är en lista som kanske säger något om mig själv.

Tanken är ju att man ska presentera en låt per dag, men det verkar tråkigt att dra ut på det så jag kör alla på en gång.

Dag 01 – din favoritlåt
Jag lyssnar på så mycket musik och är så bred i min musiksmak, så jag kan omöjligtvis välja en favoritlåt. Möjligtvis en favorit “just nu”.

Kent 747 finns ju alltid. Eller just nu, något av The sounds, kanske Better off dead. Eller den kvinnliga formen av Lars Winnerbäck, Melissa Horn, och hennes Lät du henne komma närmre. Och så en låt som kanske borde hamna på dag 13, guilty pleasure, men som jag ändå tar med här. Observera att det är just unpluggedversionen som är länkad som gäller för Eagles gamla sönderspelade Hotel California.

Dag 02 – din hatlåt
Av samma anledning som jag inte kan välja en favoritlåt har jag svårt att välja en enda hatlåt. Det finns så mycket skit. Min mesta käpphäst är covers som inte tillför något nytt, de gör mig förbannad. För att ändå välja en låt: 2 steg från paradise. Håkan Hellström är för mina öron outhärdlig.

Dag 03 – en låt som gör dig glad
Jag såg för något år sedan operan Trollflöjten på GöteborgsOperan. Jag är normalt sett ingen vän av opera (och detta räknas inte till en ren opera, egentligen, tydligen), men det var en fantastisk upplevelse. Mäktigt. En av låtarna (man får säkert inte säga “låt”) är Papagenos sång. Jag tror man är tvungen att ha sett det för att förstå varför, men jag blir glad av denna.

Dag 04 – en låt som gör dig ledsen
Beroende på sinnesstämning finns det olika låtar som har kraften att öppna dörrarna till känslorna på vid gavel. Som gammal balladnisse med förkärlek för nostalgi och melankoli finns det en del låtar i bagaget, och jag väljer två: Albinonis Adagio i G-moll och Blott en dag, ett ögonblick i sänder (med Freddie Wadling). Den senare spelades på min pappas begravning.

Dag 05 – en låt som påminner dig om någon
Musik är precis som madeleinekakor, kanske i så hög grad det är möjligt. Med så många minnen av platser, tidpunkter, tillfällen och personer… Jag får välja en ur arkivet, helt enkelt. Det blir min vän Daniel, med Kent som husgudar, som får representeras i det här fallet, och då med en låt vi båda kan försätta oss i trance med, Mannen i den vita hatten (16 år senare).

Dag 06 – en låt som påminner dig om ett ställe
En sommardag när jag var 12-13 år bestämde sig mina föräldrar en regnig dag för att vi skulle uppleva något. Vi skulle se hällristningarna i Tanum. Vi tillbringade hela dagen körandes längs kusten och såg hällristningar, stenåldersby, kustsamhällen och regngråa vägar. Och jag låg hela dagen i baksätet, halvförkyld med täcke och kudde, Jean M Auels “Grottbjörnens folk”, Dr Dryels halstabletter och min freestyle med Depeche Modes album Black Celebration laddad. Titelspåret får representera.

Dag 07 – en låt som påminner dig om ett speciellt tillfälle
Nina Simone. My baby just cares for me. Ett trevligt gammalt örhänge, gullig och glad. Ståbasens rytmiska bompa-bom-bom-bom-bompa-bom-bom-bom. Som blir så helt fel, skrattretande och klumpigt-dumt och osexigt vid fel tillfälle. Vilket var precis vad som hände. Radio City Love Songs på cd-spelaren för den rätta stämningen en sen kväll med dämpad belysning. Ni får räkna ut resten själva…

Dag 08 – en låt som du kan hela texten till
Många. Kanske för många. Bland annat Thåströms version av Märk hur vår skugga.

Dag 09 – en låt du kan dansa till
Jag dansar inte. Det är den enkla sanningen. Hela sanningen och inget annat än sanningen. Inte nykter, inte onykter.

OK, jag har dansat vid något tillfälle. Jag är värdelös på det och tycker inte det är roligt. En låt jag minns att jag dansat till är Lionel Richies Say you, say me. Den gick som tryckare på min ungdoms skoldanser, och jag minns fortfarande tafattheten som stegrades till en kulmen av antiklimax när det snabba partiet i låten satte igång. Seriöst, killen gör en ballad som får hormonstinna tonåringar att kramas i dunkel på dansgolvet, och helt plötsligt får han för sig att ett tempodansant parti skulle passa in. Där stod man, lossade sitt förstenade handsvetssgrepp om flickans midja och log lite fånigt medan man prövande tog några sida-till-sida-steg innan låten återgick till det normala, långsamma tempot. Magin var då borta. För gott. Tack, Lionel. Tack som fan.

Dag 10 – en låt som får dig att somna
Allt, om jag sitter på bussen hem från jobbet… Men vi kör en dubbel här, garanterad sömnutdelning. Den första kommer från filmens Pans labyrint; Long, long time ago. Kanske den optimala vaggvisan. Så vacker och så enkel. Den andra har signaturen Caroline Lavelle, och heter Sleep now. Ett riktigt sömnpiller.

Och eftersom jag känner mig lite generös slänger jag in en bonus som får mig att somna om jag vill. Om inte, njuter jag bara. Varsågoda: Evanescence med Hello.

Dag 11 – en låt av ditt favoritband
Precis som jag inte kan välja en favoritlåt, är det omöjligt att välja ett favoritband. Om jag tänker efter vilka band jag faktiskt lyssnat extra mycket på, finge jag nog säga Depeche Mode, Kent, Pink Floyd, Queen, U2 och kanske Pet Shop Boys. I det gänget måste jag nog lyfta fram Pink Floyd och deras Shine on you crazy diamond. Varför? Varför inte…?

Dag 12 – en låt av ett band du hatar
Man samlar ju liksom inte på band man hatar, så det är svårt att hitta en låt, specifikt… Hata är ju som bekant ett starkt ord (och såna får man ju inte använda), men ett par band jag har väldigt svårt för är Nickelback, Takida och Volbeat. Tre i mina öron identiska band som alla baserar sin musik på tung bas, brötiga trummor och arga sångare som inte sjunger särskilt bra. Missförstå inte, tung bas och brötiga trummor kan vara grymt bra. Nämnda band lyckas dock inte. Balladerna är fruktansvärt tråkiga, men jag lyfter fram något annat – en cover. Volbeat skämmer ut sig med sin version av Samantha Fox’s I only wanna be with you. Deras egen Maybellene i Hofteholder är dock egentligen lika usel. Nickelbacks Something in your mouth åker också med när vi spolar.

Dag 13 – en låt som är guilty pleasure
Oj, oj, oj… Guilty pleasures. Jag har så många… :o P

Vad sägs om Amy Diamonds Shooting star? Lägg gärna märke till att lilla Amy sjunger “saar” och inte “star”…

Dag 14 – en låt som ingen tror att du skulle älska
Jag vet inte vem som skulle bli förvånad om jag älskade en viss låt… Är det egentligen inte väldigt nära guilty pleasure? Svårt, som sagt, men jag kör på Mathias Holmgrens cover på Vintersaga. Mathias känns totalt ointressant och själlös som artist och människa, och normalt sett är jag som sagt inte särskilt förtjust i covers. Men… Det finns alltså undantag.

Dag 15 – en låt som beskriver dig
Det känns pretentiöst att claima en djup låttext eller en välkomponerad låt som beskrivande mig. Det finns väl en del som tangerar mig på något sätt, om jag själv får tycka. Men… Jag väljer den här av Cornelis: Första vackra dan i maj. Så skön känsla. Och nu när jag har en liten son kan jag claima på riktigt. Innan det kände jag kanske att det var jag som var sonen.

Dag 16 – en låt som du brukade älska men nu hatar
Omöjligt. Jag tröttnar på låtar, antingen för att jag spelar sönder dem eller för att de av någon anledning tappar magin. När man tror att de är borta och passé ger man dem en liten chans, och upptäcker att de faktiskt fortfarande har något. Därmed försvinner inga låtar.

Dag 17 – en låt som du ofta hör på radio
Ironi. Jag lyssnar inte på radio eftersom man hör samma låtar over and over. Jag råkar, som av en händelse, redan ha skrivit om detta i inlägget Banditskit. Det enda jag kan komma på just nu är Dire Straits Private Investigations, som jag tror var signaturmelodi för något av Sveriges Radios nattprogram.

Dag 18 – en låt som du önskar att du fick höra på radio
Varför inte I just had sex? Eller, nej, varför inte en låt med mig själv? Det vore coolt. Jag förutsätter naturligtvis att jag skulle låta bra.

Dag 19 – en låt från din favoritplatta
Så var vi där igen. Att utse EN favorit. Det går inte. Därför bjuder jag på en låt som kanske är lite daterad, men som ändå är så otroligt magisk för mig. Från forna tider, Alphavilles A victory of love.

Dag 20 – en låt du lyssnar på när du är arg
Mäktiga låtar med tyngd och aggressivitet? Jag lyssnar på dem när jag är glad också. Men varför inte Rammsteins Mein Herz brennt, eller Losing you med Dead by April.

Dag 21 – en låt du lyssnar på när du är lycklig
Många. Keanes Everybody’s changing, t.ex. Politik med Coldplay, t.ex.

Dag 22 – en låt du lyssnar på när du är ledsen
Kanske denna – The last song av och med Elton John. Annars frossar jag troligen i högvis med ballader.

Dag 23 – en låt du vill ha på ditt bröllop
OK, jag kanske inte är helt seriös här, men… Jag ger er The Real Group med Grisvisan. Gullig.

Eller Benny Anderssons På bröllop. Den känns svensk och har väldigt kärnfull text. Lite väl mycket Dalarna, kanske. Men ändå.

Dag 24 – en låt du vill ha på din begravning
Jag vill nog helst lindra sorgen för folk som går på min begravning, och kanske snarare påminna om den glädje jag förhoppningsvis orsakat och delat med dem. Mer än så kan jag nog inte göra, jag lär inte regissera min egen död, så jag hoppar över den här punkten, eftersom någon annan kommer att välja låtarna.

(Men för lite stämning, trots allt får ni ledmotivet från The incredible hulk.)

Dag 25 – en låt som får dig att skratta
Cornelis Vreeswijk har ett antal guldkorn, några satiriska bidrag till musikskatten. De är visserligen 30-40 år gamla nu, men de håller. Ett axplock: Polaren Pär hos det sociala. Robert Broberg känns inte tillräckligt creddig att droppa här, men jag vågar mig på en liten sak från Galenskaparna & After Shave: Svärföräldrarna.

Dag 26 – en låt du kan spela på instrument
Nu råkar jag ju spela några olika instrument, så det här var inte så svårt. Ja, ok, det svåra kanske var att välja… Kanske Hammerfalls Between two worlds? Ja.

Dag 27 – en låt du skulle vilja kunna spela på instrument
Queens, Bowies, ABBA’s eller Beatles lite mer intrikata grejor vore kul att bemästra. Å andra sidan skulle jag nog göra det med lite träning. Däremot tror jag aldrig att jag skulle kunna klara Bachs Toccata och fuga i D-moll. Det vore kanske inte det creddigaste, men jävligt mäktigt.

Dag 28 – en låt som får dig att känna dig skyldig
Jag fick tänka en stund på denna, men det måste nog ändå bli den här, även om jag inte kan påstå att jag lyssnat på den särskilt många gånger… Vikingarna (hör och häpna!) med Den stora dagen. Man får ha ett hjärta av sten för att inte få en klump i halsen när man lyssnar på den.

Dag 29 – en låt från din barndom
Det får bli en låt för min pappa och en låt för min mamma. Min mammas favorit alla kategorier är Lill Lindfors Du är den ende. Fint vemod. Hon kunde fått med Ravels Bolero eller Exodus från filmen med samma namn.

Pappa tyckte om att väcka grannarna på landet med tung bas. Tyvärr lämnade hans musiksmak en hel del i övrigt att önska… Jag skulle kunna dra fram Gösta Linderholm (Rulla in en boll och låt den rulla), Di sma undar jordi (Snabbköpskassörsken), Mats Rådberg & Rankarna (Det är inte lätt att va ödmjuk, Peta in en pinne i brasan), Jan Malmsjö (Snurra min jord) eller Staffan Percy (Drömmens skepp) men jag väljer till slut en helt annan låt – Mahalia Jackson och hennes version av Silent Night, Holy Night. Den spelades i juletid sent på nätterna på allra högsta möjliga volym. Outhärdligt för alla utom för pappa.

Dag 30 – din favoritlåt från den här tiden förra året
Förra året? Vem minns vad som hände förra året?? Men ok, jag drar till med en gissning. Två låtar. Amy Macdonald med Let’s start a band och Placebo med en cover på Peter Gabriels Running up that hill.

That’s all folks!

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s