Day 27 – Your favorite place

Det finns många platser som är underbara. Jag skulle vilja återvända till Skottland i allmänhet och Islay i synnerhet. Kenya var härligt, och just lodgerna ute på savannen var helt fantastiska. Sicilien, en restaurang med sällskap av A i ljummen kvällsluft – svårslaget.
Det finns dock ett ställe som alltid kommer att vara min oas i livet, stället där jag laddar batterierna och kommer i balans. “På landet”. Vid sommarstugan, alltså.

Jag har tidigare nämnt stället, en stuga på kanske 70 kvm på en ö på västkusten.
Där finns all bekvämlighet såsom toalett, diskmaskin, mikro, spis och ugn, tvättmaskin, tv, stereo, kyl och frys, och en massa sängplatser. Huset är vinterbonat, och det finns en massa sängplatser. Min pappa byggde huset i slutet av 60-talet, så det är inte direkt flång nytt och eftersom det är en sommarstuga är det mycket som är funktionellt, inte alltid 100%-igt snyggt gjort och lite hemslöjdsbetonat. Om man skulle kitta om fönstren hemma skulle man vara jädrigt noga med att det blev perfekt, på landet är det bra om det blir gjort, och det gör vad det ska.

Jag har tilllbringat nästan varenda helg och lov där ute sedan småbarnsben, så jag känner huset, skogen, klipporna, havsbotten, grannarnas hus och grannarna själva innan och utan.
Huset och tomten i sig är kanske inte värda så mycket i reda pengar, men det i nostalgi och affektion är det ovärderligt. Där har jag fiskat krabbor, lekt indian, täljt barkbåtar, klättrat i träd, spelat badminton på gräsmattan, sprungit i skogen, bakat sockerkaka, skjutit med pilbåge, grillat korv, cyklat på skogsstigar, ätit kalaspuffar i morgonsolen, firat julaftnar, åkt båt, pallat äpplen, spelat kort, eldat, letat påskägg, paddlat kanot, sovit i tält, brutit armen, luntat enebuskar, fiskat, snorklat, läst serietidningar, tittat på fåglar och mycket mer.

Idag äger jag huset tillsammans med mina syskon. Vi har ett schema på hur vi disponerar stugan över sommaren, i övrigt kan man åka upp nästan som man vill. Jag brukar åka upp för ensamhelg då och då (brukade åtminstone, innan lille M kom till världen).
Då är det njutning, lugn och ro som gäller. Jag köper med mig lite gott kött, tar med en flaska whisky och en gitarr, och sitter sedan och frossar i god mat och musik långt in på natten, med en sprakande brasa som enda sällskap. På dagen tar jag en promenad på ön, antingen längs vägarna, in på några skogsstigar eller ner till havet för att sitta och meditera lite.
Är det väder och det finns behov kan jag hitta på något praktiskt, göra något som behöver göras, exempelvis hugga lite ved eller ta ner något träd. Vi kör dock en arbetshelg per år, alla syskon, då vi försöker få undan det mesta av de stora arbetsuppgifterna som finns, för att resten av året kunna njuta och koppla av.

Med alla minnen från min barndom och uppväxt, samt minnena av min pappa som dels byggt precis allt på och kring huset, dels bodde där permanent efter att han och mamma separerat, är detta mitt absoluta favoritställe.
Jag hoppas att min son (och eventuella kommande barn) kommer att uppskatta det lika mycket, och själv skapa sig tusen minnen där.

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s