Day 20 – This month

December. Jul. Avslut.

Vi har haft hur mycket som helst att göra på jobbet. Det är i och för sig inget speciellt för december. Det har varit så sedan förra november, ungefär. Hela tiden tänker man att det nog blir lugnare om några veckor. Det blir det inte.
I december känns det så, dock. Det är en del ledighet kring jul, även om just detta året är arbetsgivarens år. På alla sätt försöker både vi och våra kunder komma till avslut med så mycket som möjligt. Nästa år är det ny budget som gäller, och nya utmaningar.

Just ledigheten och alla bestyr kring jul och nyår med mat, fester, julklappar och arrangemang gör att man släpper fokus på jobbet till en del, och det känns ganska tidigt i december lite som det gör med några veckor kvar till sommarsemestern. Man går ner i effektivitet och förbereder sig för ledighet. Gott så.

Här hemma blir det vår första jul som föräldrar. Nu råkar lille M vara ungefär 4½ månad på julafton, så han kommer kanske inte att uppmärksamma just den dagen som något extra. Möjligtvis kommer han att vara lite tröttare än vanligt efter att fått uppmärksamhet från moster, mormor, morfar och farmor.
A och jag brukar fira jul tillsammans, hemma hos oss, och har då A’s syster, mamma och pappa samt min mamma här. I år gör vi lite annorlunda. A åker till systern, så firar de där. Mamma och jag sitter här hemma och tar det lugnt. Väldigt lugnt.
Det råkar vara så att min mamma är lugn, tyst och inte orkar med överdrivet tjat om ingenting alls i parti och minut. Det råkar också vara så att A’s mamma pratar oavbrutet om allt som ingen är intresserad av. De går ihop, men de är båda glada om de slipper den andra. Min mamma tycker det är jobbigt att behöva lyssna, nicka och förstå en hel kväll, att behöva lyssna till historier och ankedoter om människor hon aldrig hört talas om förr. A’s mamma tycker det är jobbigt när det blir tyst, och pratar därför på allt vad hon kan. Uppmärksamma läsare kanske kan gissa var jag står…

Vi hade tänkt jula till det lite mer än vanligt här hemma i år. Vi har haft några år, framförallt när vi bodde i stan, då vi inte orkade bry oss så mycket om pynt och gran och stämning. Det gjorde susen. Det och den tilltagande åldern, kanske. Jag har en teori om att man blir mer mån om traditioner ju äldre man blir.
Så, nu är det jul som gäller. Julmusik, röda tomtar och ljus i alla fönster. I alla fall i tanken. Vi har inte hunnit med. Vi har inte orkat hinna med. Lådorna med julsaker står kvar på vinden ännu. Jag ska nog ta ner dem nu snart. Kanske.

Det är den 19:e idag. Framför oss ligger julafton som nämnts ovan, traditionsenligt fylleslag på juldagen (dock tror och hoppas jag att detta blir året då traditionen bryts just gällande den totala drängfyllan), middag hos bror M med familj i Getskär (dit också syster K med familj kommer, det lär bli högoktanigt kaos) på annandagen, nyårsfest i sommarstugan med nära vänner och så minst ett par träffar till i mellandagarna.

Julefrid.

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s