Day 14 – What you wore today

När jag gick i trean på gymnasiet fick vi en gång i uppdrag att skriva en uppsats i svenskan. Det var ett sånt där väldigt viktigt prov, en uppsats som skulle utgöra grund för vårt betyg till väldigt stor del. Vi fick ett antal ämnen att välja på, tre timmar eller så till vårt förfogande, samt inspiration i form av ett sterilt klassrum.
Jag minns inte vilka ämnen vi fick som alternativ, men jag satt och våndades i säkert en timme och kunde inte välja. Det var helt enkelt för tråkiga alternativ, allihop.

Till slut valde jag. Något helt annat. Jag hittade på ett eget ämne. Eller… Egentligen skrev jag om ingenting. Jag skrev om hur jag inte kunde komma på något att skriva om, jag beskrev hur mina klasskompisar våndades, vad de gjorde (åt frukt, vässade penna, knycklade ihop papper, etc) och när de lämnade in (killarna lämnade in ganska snabbt i jämförelse med tjejerna), och jag skrev om hur mitt betyg med största sannolikhet i och med denna så kallade uppsats dalade från ett hyggligt bra till underkänt.
Uppsatsen fick rubriken “Civil olydnad”.

När uppsatserna rättats och vi fick tillbaka dem, blinkade min svenskalärarinna till mig med ett pillemariskt leende. Aina hette hon, och hon var nånstans mellan 50 och 60 år gammal. Hon gillade mig, lite motvilligt, sådär. Hon visste att jag hade koll, både på svenska språket och på litteraturhistorien, och dessutom bjöd jag ett visst motstånd och stimulans i de diskussioner som fördes i klassrummet.
När jag fick det där leendet undrade jag hur det skulle tolkas. Jag var ganska säker på att det inte handlade om en flirt. Möjligen kunde det röra sig om att hon trots allt alltid närt en förhoppning om att jag skulle visa mig vara en dagslända, och detta nu äntligen visat sig. Eller så var det helt enkelt så att hon var nöjd med mig.

Det visade sig att jag inte var en dagslända. Det visade sig att min lärare mycket riktigt tyckte om mig, och gillat det hon läst. Gillat det hon läst så mycket att hon tweakade in uppsatsen i ett av ämnena, “Dagbok”, och sedan gett mig en femma i betyg.

Jag tror inte jag får en femma i betyg för detta blogginlägg, det går absolut inte att tweaka in varken under rubriken eller som utmärkt skriven.
Men, ärligt talat, rubriken “What you wore today” var riktigt tråkig första gången, och jag ville inte att någon av oss skulle behöva genomlida ämnet en gång till.

Tally-ho!

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s