Day 09 – Your beliefs

Vad tror jag på?

Tja… På sunt förnuft och ett sunt ifrågasättande av allt, att tänka själv. Och det är väl det som är problemet. Inte vad jag tror på, utan att så många människor går omkring och aldrig funderar över saker och ting, varför det är som det är, och om man så skulle vilja, om det går att ändra på.

En del tror på en gud. Eller flera. Det får de för mig. Jag är tolerant mot det mesta, utom mot intolerans och dumhet. Och då pratar jag inte om intelligens, utan just om viljan att tänka själv. Det handlar oftast inte om avsaknad av intelligens, utan om lättja.

Jag tror på att människor har både rättigheter och skyldigheter.
Jag tror på att alla människor ska ha rätt att leva sitt liv så som de önskar, så länge de inte påverkar andra med sina val. Visst finns det gråzoner här, som man skulle kunna diskutera, till exempel om det är fair att låta barn växa upp med föräldrar som är starkt troende i nån sekt som förbjuder blodtransfusion (och julafton), eller barn som växer upp med föräldrar som är militanta veganer eller fruktarianer (ja, jag har lite fördomar här)… Men, grundidén är densamma, och väldigt fin, gör vad du vill och ha det bra, lev ett gott liv enligt dina preferenser, och låt mig göra detsamma.
Jag tror människan skulle komma väldigt långt med det.

När det kyrkans insatser i världen är jag lite ambivalent.
Visst, kyrkan gör kanske mycket gott i tredje världen, även om jag inte vet exakt vad. Jag har en bild på näthinnan som är från kolonialtiden, nån gång, där kristna missionärer står håller skola för en by i Afrika nånstans. Kanske också lite sjukvård. Och så pådyvla de fattiga sin egen tro, naturligtvis.
Kyrkan står dock också för alldeles för mycket skit. Hur många människor har inte dött på grund av religion (oavsett vilken)? Och framförallt, 2010, hur många människor dör av HIV/AIDS i Afrika för att en jävla påve sitter och förbjuder användande av kondom?!
Som grädde på moset vad gäller min skepsism mot religion tycker jag att många människor som är troende förnekar sin egen roll i livet, i sina egna liv och som roller i andras liv. Allt ligger i Guds händer, och Gud löser det mesta, fast på sitt sätt. Sorry, jag köper inte det. Och jag tycker synd om dem som tror på det sättet, men självklart får ni fortsätta att tro på det, om ni blir glada av det.

Jag tror som sagt på människan. Om nu folk bara i lite högre grad kunde sluta lalla med som höns i en flock och bara göra som alla andra för att “vi har alltid gjort så”.

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s