"Hata" är ett starkt ord

– Hata är ett väldigt starkt ord…
Bruket av ordet ”hata” har tydligen bannlysts. Inte av SAOL eller någon annan ordkunnig nämnd nånstans, utan av flata mähän i samhället. Beskäftiga människor som hänger upp sig på små käpphästar som de mässar som mantran närhelst de får en chans. Det rullar liksom på automatiskt. Det är som att trycka på en knapp. ”…jag hatar…” BOING!! …frrrrrrfffrrr…. *blipp* ”Hata är ett väldigt starkt ord.”
Jag kan ha missat något, men mig veterligen är det tillåtet att använda även starka ord? Vem som nu gör bedömningen och klassar ord som starka vet jag inte… Är inte ”älska” också ett starkt ord, i så fall? Det brukar inte vara något problem att slänga ur sig…
Personligen anser jag att svenska språket är som en gigantisk verktygslåda, med en hel del vanligt förekommande och ofta använda verktyg, samt ännu fler ord, uttryck och regler som inte används lika frekvent, men som likväl (eller kanske ännu mer därför) är tillåtna. I min värld är rariteterna inte bara tillåtna utan ger också lite extra glädje vid användande. Ibland för att provocera, ibland för att färga språket en smula.
Jag medger att jag kan låta lite gammaldags ibland när jag drar fram ett inte helt uppdaterat uttryck vid något tillfälle.
Jag medger att det kan låta en smula vulgärt att slänga in svordomar (men jag står ändå för dem, de är kraftuttryck och fungerar utmärkt som förstärkningsord).
Jag medger också att jag, liksom många andra, har en tendens att överdriva, att använda lite starkare nyans av beskrivning än nödvändigt ibland.
Allt tillhör dock mitt sätt att uttrycka mig, och jag – till skillnad från nämnda beskäftiga mähän – använder svenska språket med huvud och hjärta.

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s